Otok Lošinj je zbog blage klime i bujne vegetacije sa 1018 biljnih vrsta od kojih se 230 vrsta ubraja u ljekovito biljeproglašen klimatskim lječilištem još od austrougarskih dana.

Otok spada među najsunčanija područja u hrvatskoj  sa 2600 sati sunca godišnje  dok su temperature mora  od mjeseca lipnja do kraja rujna više od 20 *C .

Lošinj je dom macaklina,guštera ikoji su ugrožena i zakonom zaštićena vrsta a osim guštera  na otoku ima sitne divljači te  ptica grabljivica ; jastreb,kobac sokol te bjeloglavi sup koji je zakonom zaštićen zbog malog broja očuvanih primjeraka.
Zmija otrovnica  nema  na otoku Lošinju .

Česti posjetioci ovog područja su dupini koji su najbolji pokazatelji  čistoće mora ovog područja a od nedavno se doselila i sredozemna medvjedica.
Prije 11 godina iz podmorja  pokraj otoka izvađen je Apoksiomen,antički brončani kip atleta koji će od 2011.godine biti  trajno izložen u palači Kvarner u Malom Lošinju.

Uz nekoliko muzeja  najveći kulturno povijesni spomenik je grad-muzej,današnji Osor,star četiri tisuće godina.

Kroz otok i oko otoka protežu se mnoge pješačke staze i šetnice koje su podijeljene prema zahtjevnosti,od laganih, namijenjenih najširem krugu šetača do težih staza koje su uglavnom namijenjene planinarima (karte  sa ucrtanim stazama  nalaze se  u apartmanu).
Otok pruža niz mogućnosti za aktivan odmor i bavljenje sportovima kao što su ronjenje,sportski i udičarski ribolov,surfanje,skijanje na vodi,tenis,biciklizam,planinarenje,lov,  a nakon aktivno provedenog dana  ugodno opuštanje uz domaće vino i rakiju od domaćih biljaka te domaću hranu.

Otok Lošinj